Sådan forebygger du digitale krænkelser

Det er sket en markant stigning i henvendelser vedrørende digitale krænkelser de seneste år. Udsættes man for digitale krænkelser, kan det have alvorlige konsekvenser, og det er derfor vigtigt at have fokus på. Hos Codan guider vi dig til, hvordan du kan være med til at forebygge digitale krænkelser.

Fakta om digitale krænkelser
af børn og unge

  • Red barnet fik 87% flere henvendelse om digitale krænkelser i 2020 sammenlignet med 2019
  • 31% af henvendelserne drejede sig om digitale sexkrænkelser
  • I 52% af henvendelserne var offeret en pige og i 21% af henvendelserne var offeret en dreng. Kønnet er ukendt i resten af tilfældene.   

Kilde: Red Barnet

Hvornår er noget krænkende?

Det er vigtigt, at du selv mærker efter, om du føler dig krænket i den pågældende situation. Føler du dig krænket, bør du undersøge, hvad du kan gøre for at stoppe eller begrænse den digitale krænkelse. Det kan være, at du skal have assistance ude fra til at tackle situationen. Det vigtigste er, at du gør noget, hvis du føler dig udsat for en digital krænkelse. Undersøg også om den digitale krænkelse er ulovlig, og kontakt derefter politiet, hvis det er tilfældet.  

Eksempler på digitale krænkelser

Krænkende adfærd på nettet kan være en lang række forskellige ting. Vi har samlet en liste med eksempler på digitale krænkelser.  

Deling af billeder

Deling af billeder er en digital krænkelser, hvis personen på billedet ikke ønsker, at billedet skal deles på nettet.  

Grooming   

Begrebet grooming beskriver handlinger, hvor en voksen forsøger at opbygge en relation til et barn. Formålet er ofte at udnytte barnet seksuelt.  

Identitetstyveri   

Identitetstyveri er tyveri og misbrug af personfølsomme data eller andre identitetsoplysninger for at få en økonomisk gevinst. 

Trusler  

Trusler kan forekomme på mange digitale platforme. De kan være direkte med en synlig modtager, men de kan også være anonyme.   

Chikane  

Chikane på nettet er handlinger, hvor du som offer eksempelvis udsættes for chikanerende mails eller chatbeskeder.   

Sådan kan du forebygge digitale krænkelser

Det kan være svært at undgå digitale krænkelser. Der er dog en række ting, som du kan gøre for at forebygge digitale krænkelser. Vi har samlet tre gode råd: 

  1. Sæt dig ind i, hvornår noget er en digital krænkelse. Du kan både undersøge lovgivningen og eksempler på digitale krænkelser.  
  2. Tal med dine børn om digitale krænkelser på nettet og udvis interesse for deres ageren online.     
  3. Vær opmærksom på dit barns trivsel og tegn på, at dit barn er bliver udsat for digitale krænkelser.       

Hos Codan har vi lavet en guide til online sikkerhed. Her finder du også gode råd til, hvordan du kan forebygge identitetstyveri.      

Tjek vores andre gode råd til sikkerhed på nettet

Vi har samlet en række guides, der kan hjælpe dig til et mere sikkert liv online.

Se dem her