Sikkerhed på
sociale medier

Når børn og unge teenagere begår sig på sociale medier, bruger de sjældent meget tid på at tænke i sikkerhed og privatindstillinger. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre lærer dem om online sikkerhed.

Ifølge Børns Vilkår er det dog ikke nok at sætte filtre og regler op. Børns Vilkår lægger stor vægt på, at vi forældre skal tage snakken og lære vores børn, hvorfor de ikke må give fremmede adgang til personlige oplysninger, lægge hvad som helst på op Facebook, osv. Vi skal guide vores børn og lære dem at forstå vigtigheden af onlinesikkerhed.

Din opgave som forælder er ikke nødvendigvis at kende til alle de forskellige sociale medier i detaljer, men mere at være barnets guide til en fornuftig adfærd. Her er dog et par ting, du bør være særligt opmærksom på, når dine børn starter deres sociale liv på nettet:

Yellow

Yellow er en form for datingtjeneste, der kan knyttes til Snapchat. Tjenesten minder lidt om Tinder. Da mange børn bruger Snapchat, og mange forældre har mindre overblik over deres børns adfærd på Snapchat end fx Facebook, kan børnene nemt komme ud i ubehagelige situationer eller få kontakt til voksne fremmede.

Chatfora

Yellow er langt fra det eneste chatforum, hvor dine børn kan rende ind i folk, som ikke er dem, de giver sig ud for at være. Det er vigtigt at lære dine børn, at de aldrig kan vide sig sikre på, hvem der sidder i den anden ende af en chatsamtale.

Privatindstillinger på Facebook: Facebook giver i høj grad sine brugere mulighed for at styre, hvad andre mennesker kan gøre og se på ens private profil. Man kan fx sætte indstillingerne sådan, at fremmede ikke kan se andre oplysninger end dit profilbillede, dit coverbillede og dit navn. På den måde kan fremmede ikke snage i og misbruge private oplysninger og billeder. Vær i øvrigt opmærksom på, at aldersgrænsen på Facebook er 13 år.

Grupper på Facebook

I dag foregår meget af børn og unges aktivitet på Facebook i lukkede grupper, der kan have mange tusinde medlemmer. Ofte foregår mobning og deling af private billeder i disse grupper, hvilket gør det usynligt for forældre eller andre, der ikke er med i gruppen. En vigtig del af snakken om dit barns adfærd på Facebook bør derfor handle om, hvilke grupper barnet er medlem af, og hvad de handler om.

Deling af private billeder og oplysninger

Det er vigtigt at lære dine børn, at de aldrig må sende private oplysninger via sociale medier – slet ikke til folk, de ikke kender i den virkelige verden. Samtidig skal dine børn også være klar over, at hvis de deler billeder, er de ude af deres kontrol. Også Snapchat-billeder, som modtageren kan tage screenshots af.

Tjek vores andre gode råd til sikkerhed på nettet

Vi har samlet en række guides, der kan hjælpe dig til et mere sikkert liv online.

Se dem her